Ontwikkelaar: Firaxis Games
Uitgever: 2K games
Release datum: September 2005

Systeem eisen

Minimaal

  • Operating System:Windows® 2000/XP Processor:
  • 1.2 GHz Intel Pentium 4 or AMD Athlon processor or equivalent
  • Memory: 256 MB RAM (Windows 2000) / 512 MB RAM (Windows XP)
  • Hard Disk Space: 1.7 GB Free
  • CD-ROM Drive : 4X Speed
  • Video: DirectX 9.0c-compatible 64 MB video card with Hardware T&L support ( GeForce 2/Radeon 7500 or better)
  • Sound: DirectX 9.0c-compatible sound card
  • DirectX®: DirectX® version 9.0c (included) or higher

Aanbevolen

  • Operating System: Windows® 2000/XP
  • Processor: 1.8 GHz Intel Pentium 4 or AMD Athlon processor or equivalent
  • Memory: 512 MB RAM
  • Hard Disk Space: 1.7 GB Free
  • CD-ROM Drive : 4X Speed
  • Video: 128 MB Video Card w/ DirectX 8 support (pixel & vertex shaders)
  • Sound: DirectX 9.0c-compatible sound card
  • DirectX®: DirectX® version 9.0c (included) or higher

Na 3 jaar genoten te hebben van Civilization III en de twee uitbreidingen, is het wel weer eens het tijd voor een vervolg. Hier staat alle informatie die te vinden is over de nieuwste uitbreiding.

Beschavingen
Er zijn 19 beschavingen in Civilization IV, te weten Amerikanen, Duitsers, Romeinen, (meer volgt nog). Elke beschavingen heeft 1 of 2 leiders, waardoor er in totaal 28 leiders zijn.

Technologie
Je kunt in totaal 85 technologieen ontdekken, waarvan Agriculture, Meditation, Fishing, Hunting, Mining, Calendar, Compass, Civil Service, Metal Casting, en Machinery tot nu toe bekend zijn. De technologieen zijn niet meer onder verdeeld in tijdperken (era’s).

Bestuursvormen (Civics)
Nieuw in Civilization IV is het systeem van Civics. Je kunt niet meer kiezen voor 1 bestuursvorm zoals bijv. democratie, het is nu een combinatie van verschillende dingen. Je kunt kiezen uit 25 verschillende civics in 5 categorieen. Je kunt slechts 1 civic per categorie kiezen, dus je moet dan bijvoorbeeld kiezen tussen State Property (Communisme) of Free Market (Democratie).

Godsdienst
Godsdienst staat in Civilization 4 los van de bestuursvormen en onstaat wanneer een beschaving voor het eerst een godsdienstige technologie ontwikkelt als eerste beschaving op de wereld. Dus als je bijvoorbeeld als eerste Polytheïsme ontdekt hebt, start jou beschaving het Hindoeisme. Je godsdienst heeft invloed op je Civics.

Grote Leiders
Er kunnen grote leiders onstaan waarschijnlijk uit grote steden. Deze zijn onder te verdelen in artist, tycoon, prophet, engineer en scientist. Elke leider kan je beschaving helpen op verschillende manieren, waaronder een Culture boost, verschillende academies, meerdere Golden Ages, en gratis technologieën. Enkele grote namen: Plato, Shakespeare, Newton, Einstein en Michelangelo.

Units
Je kunt veldslagen aangaan met 83 verschillende units. Met elke slag die een unit wint krijgt hij ervaring, en wanneer een bepaalde ervarings level bereikt wordt kun je je unit upgraden met extra mogelijkheden, zoals vijandelijke wegen gebruiken en sneller bewegen in bossen. Er zijn in totaal 41 van zulke speciale mogelijkheden.

Gebouwen en steden
Je kunt 102 gebouwen neerzetten in al je steden. Deze zijn nu ook te zien vanaf de wereldkaart. Er is geen limiet voor het aantal steden.

Wereldwonderen
Iin civ 4 zijn er 30 wereldwonderen. Wanneer je een wonder afgebouwd hebt is er een filmpje (jaaa!!).

Overwinning
Er zijn 5 versschillende manieren om te winnen: Spaceship, Conquest, Domination, Culture en Diplomatic.

Spel Wereld

Een van de sterkste punten van Civilization IV is de omgeving waarin het spel zich afspeelt: een rijke en levendige geanimeerde 3D wereld die vol zit met activiteit: van dichtbij kun je de Gebouwen en Wonders in je Steden zien, rivieren stromen kabbelend door het landschap, rook komt uit de schoorstenen van Fabrieken, Windmolens draaien in de wind, Paarden en Schapen grazen in een weiland, Werklieden bouwen Wegen en Mijnen… Eenheden laten voetsporen achter als ze marcheren en gevechten vinden plaats in the vorm van ‘cutscene’-achtige animaties [zie afbeelding rechts]. Boven zee kun je golven horen, in de woestijn waait een droge wind. In het Wereld Scherm [zie beneden] kun je de wereld zien van hoog boven in de ruimte, en zie deze daadwerkelijk uit als een driedimensionale aardbol, en een wolkendek bedekt de planeet. (In werkelijkheid is de kaart nog steeds cilindervormig, als in andere Civ-achtige spellen.) Wanneer je een Wereldwonder bouwt, wordt je beloont met ??n van ongeveer 45 Wonderfilmpjes.

Waar je ook bent, je kunt de camera draaien en in- of uitzoomen zoals je maar wilt: bekijk het spel vanuit de klassieke isometrische Civ2 hoek, van bovenaf zoals in Civ1, of van dichtbij de grond vanuit het oogpunt van je manschappen. En je kunt aan ??n stuk door inzoomen van ver in de ruimte tot midden in een Stad of weiland [zie beneden].

Al dit ziet er allemaal erg mooi uit en het betrekt je in het spel, maar het heeft ook daadwerkelijk een impact op de manier waarop je speelt: je kunt aan de animaties zien welke velden een Stad aan het bewerken is en de verschillende Gebouwen en Wonders die een Stad heeft gebouwd zijn onmiddelijk zichtbaar op de kaart. Je kunt het Wereld Scherm gebruiken om een goed strategisch overzicht van je rijk te krijgen (met name wanneer je de verschillende filters gebruikt die in dat scherm beschikbaar zijn), net als van het rijk van je tegenstander natuurlijk. Het aantal mensen in een Eenheid verteld je hoeveel ‘hitpoints’ deze heeft en de flaggen die ze bij zich dragen geven aan tot welke Beschaving ze behoren.

Door Chris

Start de discussie op community.dutchciv.nl